Νέα

Γιατί προσφέρουμε Σοκολάτα την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου?

Πες το με μια σοκολάτα… Μια μπάρα ή μικρές μπουκίτσες σοκολάτας είναι ένας ιδιαίτερα κατάλληλος τρόπος για να δείξουμε τα ειλικρινή συναισθήματα αγάπης και οικειότητας. Την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, οι απανταχού ερωτευμένοι αναζητούν ένα καλαίσθητο κουτί με σοκολατάκια που αποπνέει αφοσίωση και τρυφερότητα. Είθισται την ημέρα της συγκεκριμένης γιορτής, οι πωλήσεις της σοκολάτας να εκτοξεύονται. Γιατί όμως η σοκολάτα έχει συνδεθεί με την εν λόγω ημέρα;

Κατά τη βικτωριανή εποχή, χρησιμοποιούσαν τη σοκολάτα ως μέσο αποπλάνησης. Οι νεαροί άντρες, παρατήρησε ένας σχολιαστής του 19ου αιώνα, φαίνεται να γνώριζαν από ένστικτο ότι το ασφαλέστερο όπλο στη φαρέτρα ενός μνηστήρα ήταν ένα κουτί σοκολατάκια.

Εγχειρίδια και διαφημιστές σοκολάτας, ενθάρρυναν την άποψη ότι η ανταλλαγή σοκολάτας μεταξύ ενός άντρα και μιας γυναίκας ισοδυναμεί με δήλωση αγάπης. Τι πιο ωραίο, από το να δείχνει ένας άντρας την αγάπη του σε μια νεαρή κυρία, προσφέροντάς της ένα κουτί με σοκολατάκια ενώ ταυτόχρονα, αυτή η κίνηση δείχνει το καλό γούστο στην επιλογή του καταλληλότερου κουτιού.

Τα πάντα –και από πάντα-, ήταν θέμα μάρκετινγκ! Οι διαφημιστές λοιπόν, εργάστηκαν αρκετά σκληρά ώστε να πείσουν τους καταναλωτές ότι υπήρχε άμεση σχέση των χρημάτων που ξόδευαν με την ένταση των συναισθημάτων τους. Μια διαφήμιση στις αρχές του 20ου αιώνα, έλεγε χαρακτηριστικά «Οι εξευγενισμένες γυναίκες, επιμένουν τις σοκολάτες ταδε…». Με δεδομένο αυτό, στη διάθεση των καταναλωτών υπήρχε μια πληθώρα από συσκευασμένα σοκολατάκια, από απλές ατομικές μέχρι εντυπωσιακές συσκευασίες με πολλαπλά στρώματα περιτυλίγματος και κορδέλες που μιμούνταν τα ενδύματα που φορούσαν οι κυρίες της εποχής. Ιστορικοί επεσήμαναν τις ομοιότητες αυτές μεταξύ των περίτεχνων κουτιών με τα γλυκά και τις δαντέλες, τα κρινολίνο και το μετάξι των ενδυμάτων των υποψήφιων «θυμάτων» τους. Πάντως, ακριβώς επειδή η σοκολάτα είχε συσχετιστεί με το κόρτε και τον έρωτα, υπήρχαν εγχειρίδια που προειδοποιούσαν τις αδέσμευτες κορασίδες ότι δε θα έπρεπε ποτέ να δέχονται σοκολάτες «από έναν κύριο με τον οποίο δεν σχετίζονται ούτε είναι αρραβωνιασμένες». Φυσικά, θεωρούνταν ταμπού για μια γυναίκα να προσφέρει σοκολάτα σε έναν άντρα- κάτι που μόνο οι τολμηρές το έπρατταν.

Τόλμη ή όχι, η σοκολάτα πάντως λένε ότι είναι αφροδισιακή…

Πηγή: https://www.botrini.gr/themata/giati-prosferoume-sokolatakia-tin-imera-tou-agiou-valentinou/