Νέα

Φέτος η παράδοση είναι Trendy!

“Στο μπουφέ με τα σκαλισμένα ξύλινα λουλούδια και τον στρογγυλό καθρέφτη υπήρχε πάντοτε ένα κρυστάλλινο βάζο με περίτεχνο καπάκι που έκρυβε μέσα του πολύχρωμα φοντανάκια.”

Μικρά, σε μέγεθος μπουκιάς, ζαχαρωτά που πλάθονται με μάρτζιπαν (αμυγδαλόψιχα) σε σιλουέτες που θυμίζουν αγαπημένα φρουτάκια. Κάποτε, τουλάχιστον 50 χρόνια πριν, δεν έλειπαν ποτέ από τα σαλόνια και είχαν το δικό τους κρυστάλλινο σκεύος, την φοντανιέρα.
Η παράδοση σημαίνει πολλά περισσότερα από ένα στιγμιαίο συναίσθημα. Περιέχει μνήμες, στιγμές, εικόνες, τεχνικές και γεύσεις. Είναι οι ρίζες μας και η προέλευσή μας.
Η νοσταλγική διάθεση, το δέσιμο που αναζητάμε με το παρελθόν και η αναβίωση χαμένων γεύσεων αποτελούν μια από τις δημοφιλέστερες γευστικές τάσεις που συναντάμε το 2024. Μια τάση που ενδιαφέρει τους νοσταλγούς καταναλωτές καθώς και τους περιπετειώδεις που επιδιώκουν την εμπειρία της ανακάλυψης. Μπορεί να σημαίνει ότι οι καταναλωτές αναζητούν υλικά και τεχνικές μαγειρικής οι οποίες αποτελούν μέρος των παραδόσεων, ξεχασμένες εδώ και καιρό, στο πολιτιστικό τους παρελθόν ή μπορεί να σημαίνει ότι οι καταναλωτές αναζητούν γεύσεις που σχετίζονται με τις ρίζες και την προέλευση όχι μόνο των δικών μας, αλλά και άλλων πολιτισμών.

Οι καταναλωτές αναζητούν την απόλαυση σε γνώριμες γεύσεις που προσφέρουν νοσταλγία, άνεση και οικειότητα ακόμη και αν έχουν αλλάξει οι διατροφικές συνήθειες. Σε αυτή την περίπτωση, η αναβίωση των συνταγών έχει μεγαλύτερη συναισθηματική αξία από την ουσιαστική ανάγκη της καθημερινής θρέψης. Συμπληρωματικά, οι καταναλωτές δίνουν μεγάλη σημασία, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, στην πολύτιμη αξία της εντοπιότητας και επιδιώκουν την αναφορά στην αναβίωση των παραδοσιακών μαγειρικών πρακτικών και συνταγών.

Αμυγδαλωτά: Παραδοσιακά Γλυκά με Ιστορία!

Ολόλευκα χιονισμένα, γεμάτα αμύγδαλο, ζάχαρη άχνη ανθόνερο και μια ιστορία που τα ακολουθεί… η λέξη μια, αλλά το όνομα ξακουστό… Αμυγδαλωτά!
Μικρά, μυρωδάτα γλυκά με βάση το αμύγδαλο, πλασμένα σε διάφορα σχήματα και πασπαλισμένα με άφθονη άχνη ζάχαρη, γλυκαίνουν όλους τους ουρανίσκους και είναι η δική μας απάντηση στο μάρζιπαν.
Σε πολλά μέρη της Ελλάδας και κυρίως στα νησιά, με τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα να κρατούν τα σκήπτρα στην παρασκευή αυτών των παραδοσιακών γλυκισμάτων, συναντάμε πολλές εκδοχές των αμυγδαλωτών. Ανάλογα με τον τόπο καταγωγής τους, τα αμυγδαλωτά που φτιάχνονται κατά βάση με αλεσμένα ασπρισμένα αμύγδαλα, ανθόνερο και ζάχαρη, εμπλουτίζονται με ασπράδια αβγών, μέλι, σιμιγδάλι ή τριμμένη φρυγανιά και αρωματίζονται με μπαχαρικά όπως γαρύφαλλο, κανέλα, βανίλια, αλλά και με ξύσμα εσπεριδοειδών ή εσάνς πικραμύγδαλου. Ενώ, πριν «κολυμπήσουν» μέσα στην άχνη ζάχαρη, πλάθονται σε διάφορα σχήματα, όπως αχλαδάκια, μισοφέγγαρα, μπαλάκια, οβάλ και περίτεχνα λουλουδάκια.
Τα αμυγδαλωτά, λόγω του λευκού χρώματος που τους προσδίδει η επικάλυψή τους με άχνη ζάχαρη, έχουν συνδεθεί με χαρές, είναι δηλαδή, ένα γλυκό που παραδοσιακά προσφέρεται σε γάμους, αρραβώνες, βαφτίσεις και γιορτές. Βέβαια, η νοστιμιά τους τα έχει κάνει να αποκτήσουν φανατικούς οπαδούς, που αναζητούν συχνά αυτούς τους μικρούς πειρασμούς, ακόμη και εάν δεν συντρέχουν οι παραπάνω αφορμές. Ειδικά όταν επισκεπτόμαστε κάποια περιοχή που είναι διάσημη για τα αμυγδαλωτά της, δεν γίνεται να φύγουμε χωρίς ένα κουτί από αυτούς τους μικρούς πειρασμούς.

Κέρασμα «για το καλό»

Οποιασδήποτε μορφής κέρασμα αποτελεί μια απροσδόκητη πηγή χαράς και απόλαυσης. Άλλωστε, το κέρασμα πέρα από μία μαγειρική ή ζαχαροπλαστική συνταγή, είναι δείγμα φιλοξενίας και πολιτισμού. Μια λιχουδιά μπορεί να καλύψει το καλωσόρισμα, τη γιορτή, τον γάμο, τα γεννητούρια, την προαγωγή, την επιβράβευση ή μπορεί να αφορά στη φροντίδα ενός καλεσμένου ή ακόμα και του ίδιου μας του εαυτού. Στην Ελλάδα το κάλεσμα συνοδεύεται συχνά με τη φράση «για το καλό», γιατί στην πραγματικότητα μόνο καλές προθέσεις έχει όποιος κερνάει. Θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε και ως «τροφή περιποίησης»!

Στο www.chocolatefactory.gr θα βρείτε όλες τις γεύσεις που μας συνδέουν με την παράδοση και μπορείτε να παραγγείλετε τα αγαπημένα σας προϊόντα με ένα “click” μέσα απο το eshop μας!

Πηγή: https://www.moneyandlife.gr/